Чи варто купувати аналогову запчастину?

  • 2024-10-18
  • 291
""

Кожен, хто стикався з кузовним ремонтом автомобіля знає, наскільки це може бути не дешеве «задоволення». Важливу частку вартості такого ремонту становлять запчастини. Якщо ремонт виконується не на офіційному СТО або не за рахунок страхової компанії, значно знизити його вартість може використання аналогових запчастин. Наскільки це безпечно, довговічно і чи не погіршить це експлуатаційні характеристики автомобіля доведеться розібратися в цій статті.

Отже, що прийнято називати аналоговими (aftermarket parts), що оригінальними (original parts) запчастинами? Усі запчастини встановлені на автомобіль на заводському конвеєрі, а також випущені під брендом заводу виробника автомобіля вважаються оригінальними. Будь-які інші запчастини відносяться до аналогових, навіть якщо їх випускає той самий завод, який постачає їх для автовиробника, але під торговою маркою.

Звідси можна зробити висновок, що аналоги можуть не поступатися якістю оригіналу, а деякі навіть перевершувати, адже не завжди автовиробник прагнути встановити найякісніші деталі, а швидше ті, які вписуються в заплановані бюджети на випуск авто.

img

Однак іноді ми чуємо про проблеми, з якими клієнти стикаються при встановленні аналогових запчастин, а саме: не вдалося встановити у штатні місця, або так звані «зазори» між окремими кузовними елементами не відповідали заводським, або запчастина прослужила не довго. Ми зібрали думки професіоналів, менеджерів з підбору запчастин та майстрів кузовного ремонту, які допоможуть уникнути подібних ситуацій та вибрати відповідну запчастину за розумні гроші, отже:

  • Правильний підбір. Як відомо, кожна запчастина в автомобілі, починаючи від дрібного гвинтика і закінчуючи великими вузлами та агрегатами, має свій унікальний номер (part number). Знаючи його легко знайти необхідну оригінальну запчастину, проте не так просто підібрати аналог, адже виробник аналогової запчастини надає їй свій унікальний номер. Існує безліч каталогів, що зіставляють кодування аналогів з оригінальними запчастинами. Це дуже допомагає при підборі, проте повністю не виключає помилку, багато каталогів можуть при складанні ба крос-кодів з можуть містити деякі неточності, скажімо не врахований рестайлінг авто, або нюанси комплектації. Ми рекомендуємо проконсультуватися з продавцем магазину або знайти інформацію на спеціалізованих форумах в інтернеті.
  • Надійний виробник. Виробником аналогової запчастини може виступати як великий виробник з виробничими потужностями та представництвами у різних країнах світу з налагодженою системою контролю якості та десятиліттями напрацьованої репутацією бренду, так і нікому не відома локальна фабрика. Обидві запчастини будуть вважатися аналоговими, але якість їх може бути різною. Як правило, добрий виробник маркує свою продукцію, вказує відповідні сертифікати на продукцію, має сайт і про нього можна легко знайти інформацію та відгуки в інтернеті. Продукція сумнівної якості не матиме маркування заводу-виробника, швидше за все, у неї буде відсутня відповідна сертифікація і її придбання швидше схоже на ризикову авантюру, ніж на розумний вибір.
  • Ціна – якість. Як не банально це звучить, але найчастіше дорожчі аналоги мають високу якість. Не варто гнатися за «низом» ринку та шукати найдешевші пропозиції, як правило є ризик, що запчастина буде низької якості. Але також не варто орієнтуватись виключно на ціну, необхідно порівняти різні доступні варіанти, пошукати відгуки або проконсультуватись з менеджером і лише потім приймати рішення.
  • Повернення/обмін. Якщо ви не впевнені в правильності підбору і/або якості аналога, що купується, рекомендуємо заздалегідь ознайомитися з можливість і умовами повернення або заміни у продавця це допоможе мінімізувати витрати і зберегти кошти в разі помилки.
""